Печената риба на масата винаги е апетитно, вкусно, здравословно и празнично ястие. Не готвим риба всеки ден, въпреки че знаем за хранителната и енергийната стойност на този диетичен продукт - протеини, полиненаситени мастни киселини, аминокиселини, липиди, рибно масло, йод и минерали.
Не всеки продукт може да се похвали с такова богато от полезни вещества. Не напразно лекарите препоръчват често да включваме риба в менюто си.
Рибата задължително се препоръчва за консумация както на деца, така и на възрастни, защото редовната и консумация повишава имунитета, физическата и умствената активност.
Не е тайна, че рибните ястия служат като добра профилактика на сърдечно-съдови заболявания, подобряват кръвообращението и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци.
Най-полезна е морската риба, богата на полиненаситени мастни киселини, тъй като тези вещества премахват излишния холестерол от тялото. Още от детството ни казват за ползите от рибеното масло, а витамините A, D, F, E, C, група B извършват чудеса в тялото ни, за да осигурят неговото здраве и младост. С други думи, рибата трябва да бъде включена в менюто ни и ако е приготвена правилно, тя ще стане един от най-любимите ни продукти.Френската компания Emile Henry е известна в целия свят с керамични си съдове, произвеждани от поколения. Те създават съдове, които са уникални по форма и дизайн.
За приготвянето на риба, те са разработили специална овална форма с капак, наречен "Papillot".
В нея нежното и деликатно рибно месо се приготвя на пара. Можете да готвите както цяла риба, така и филета.
Рибата не изисква много подправки, но за да се подобри вкусът и, винаги е добре да се добавят освен сол - бахар, резенчета лимон, зехтин или сусам, стръкове копър, магданоз, стрък мащерка или малко чесън. Така ще придадете на ястието специален вкус. Може да ги поставите и вътре в рибата.
Благодарение на капака, ароматите се задържат в продукта, а оребреното дъно на формата позволява на рибата да се изпече напълно, като месото няма да залепне за дъното.
Овалната керамична форма "Papillot" ви позволява да готвите риба по различни начини: можете просто да я изпечете с пълнеж или заедно със зеленчуци, лук, картофи и др.
Има много рецепти, всеки път можете да експериментирате и ще имате впечатляващ резултат.
Различните риби имат и свой специфичен и отличаващ се вкус, но едно е сигурно - винаги е вкусно и здравословно.
И най-важното е, че готвенето на риба не изисква много работа и време.
Натривате рибата с подправки и сол (или я мариновате), поставятe я във формата и я изпращате във фурната.
Ако обичате рибата ви да има златиста коричка, можете да махнете капака няколко минути преди края на готвенето и да оставите коричката да покафенее.
Направете живота си здравословен, осигурете си ценни и здравословни витамини, мазнини и минерали.
И нека сте изпълнени с енергия, здраве, младост и красота. Не забравяйте, че рибата е източникът на всичко това!
И приготвянето на такова ястие е много просто. Основното е да имате желание!
Бъдете винаги млади и здрави.
Керамичните съдове на Emile Henry ще ви помогнат за това.