Домашно приготвеният ароматен кекс е познат на всички от детството. В домашния кекс се използват най-простите съставки, но различни импретации и добавки ви позволяват да получавате всеки път нов, несравним вкус.
Смята се, че кексът е роден в древен Рим, но днес този сладкиш се пече във всяко семейство и всеки има своя любима рецепта.
Всъщност броят на рецептите за това печиво е толкова голям, че можете да печете кекс всеки ден през цялата година и никога да не повтаряте: кекс с извара или череши, с банан или тиква, с круша или лимон, с морков или горски плодове, с мед или шоколадов чипс , с сладко от плодове или ядки, със сироп или с маслен крем....... и така до безкрай.
Горещият чай или кафе, придружени с парче кейк се свързват с домашния уют и топлина. 
Съдовете, използвани за печене на кекс, обикновено са правоъгълни или кръгли с отвор вътре.

Искаме обаче да привлечем вниманието ви към специалните керамични форми на известния френски производител EMILE HENRY.



Красивите правоъгълни форми в различни цветове, са специално създадени за печене на десерти.
Керамиката е идеален материал за печене, в нея всяко тесто се пече равномерно и безупречно, не залепва и не изгаря, а остава винаги сочно. Ако някога сте пекли в керамичен съд, вече няма да искате да печете в други съдове.
В допълнение към всичко това, изпеченият десерт може да се сервира в същата форма, директно на масата. Това е още един плюс.
Французите са помислили за всичко, в името на вашето удобство.
Можете спокойно да нарежете изпечения сладкиш в самата форма, без да се страхувате, че ще го надраскате.
Ножът не оставя никакви следи върху здравата глазура.
А ако остане неизяден кекс, сложете го с формата в хладилника, тъй като материалът на съдовете е безопасен и издържа както на високи, така и на ниски температури.
Кекс се приготвя по един основен принцип, всички основни съставки трябва да бъдат добре разбити до хомогенна въздушна маса.
За да направите това, имате нужда от масло, захар, заквасена сметана, кисело  мляко или кефир, брашно, ванилия, бакпулвер и винаги някаква подправка: ванилия, канела или кардамон, можете да добавите малко бадемово брашно или лимонова или портокалова кора.

Консистенцията на тестото трябва да бъде като гъста заквасена сметана. И накрая, малък трик: всеки кекс ще бъде по-вкусен, ако добавите към него маково семе, ядки, захаросани плодове, сушени кайсии или сини сливи.Трябва да изпечете кекса в предварително загрята фурна за един час при температура 200 ° C и да проверите за готовност, както обикновено, със суха дървена клечка.
Оставете сладкиша да изстине и може да го сервирате с пудра захар, полят с горещ шоколад или топка сладолед.

Някои домакини обичат да украсяват кекса с ядки, плодове или да го покрият с глазура, други обичат да го напояват с ароматен ликьор.

Както виждате, рецептите могат да бъдат безброй, всичко зависи от вашето въображение.
А керамичните форми на Емил Хенри ще ви помогнат за всичко това.

Желаем ви страхотно настроение и много вкусни моменти, приятели!