1848

Откритието

Млад грънчар, на име Жак Анри (Jaques Henry), открива света на керамиката в малка работилница в Марсини (Marcigny) - село в родната му Бургундия. С времето, той развил истинска страст към изкуството на Земята и Огъня.

1850

На път

На двадесет годинишна възраст, Жак взел решението да пътува в продължение на една година по пътищата на Франция, за да открие и да се срещне с други грънчари и занаятчии с повече опит. Той искал да се учи от опита на другите и да при- добие нужното ноу-хау за успешен грънчар. След една година, неговата мечта се осъществила - да може да предложи най-красивите керамични съдове и изделия на всеки в родната си Бургундия.

1870

Първата работилница

Кани, терини и супници оживявали в неговите ръце и в продължение на няколко години, успял да създаде работен екип от около двадесет човека. Жак предал на своя син Пол(Paul) работилница, изпълнена със страст и ноу-хау.

1900

Превземането на Париж

Пол споделял страстта на баща си и бързо започнал да изнася своите творения в Париж. Клиентите били във възторг и скоро керамичните изделия от работилницата на Анри, можели да бъдат открити на най-добрите и изискани маси и събития в Париж.

1911

„Къдравата“ форма за пай

Тази форма за печене на пай, проектирана от Пол, се оказала невероятен успех, със своите плавни линии и атрактивна форма. Скоро след това, тя се превърнала в символ на компанията.

1922

Силна работна сила

По време на двете Световни войни, работилницата страда от силен недостик на работна ръка. След като синът на Пол, Емил (Emile), се завърнал от войната през 1922 година, той бил твърдо решен да вдигне работилницата на крака.

1955

Развитие

Като майстор занаятчия и инженер в бързо развиваща се компания, Морис (Maurice) си поставил за задача да модернизира производството на керамични изделия, като същевременно запази автентичността на ръчното производство. Заедно със своя син Жак (Jacques) те искали да предложат на всяко домакинство, възможността за готвене във високоустойчиви и атрактивни на външен вид керамични съдове и изделия, произведени по най-модерните и нови технологии.

1982

В почит на

В почит на своя дядо, Жак променил името на компанията на Емил Анри (Emile Henry), като символ на страстта, която е предавана от поколение на поколение. Страст към изкуството на Земята и Огъня и продължаване и запазване на автентичните ценности.

1983

С внимание към детайлите

Като любител гурме готвач, Жак се възползвал от своите умения, като инженер и разработил съдове, които правели готвенето по-лесно, с внимание към всеки детайл, като размери, тегло и др., добавяйки дръжки или ръбове по дъното. Всяка характеристика на керамиката е разу- чена до най-малкия детайл. Затова, той създал вътрешна лаборатория за изследвания и развитие в тази на- сока.

1986

Създаване на цветове

След много проучвания, компанията създава първите цветни съдове за ползване във фурна. Това било невиждано до момента и веднага се харесало на домакинствата из цялата страна!

1989

Форма за пай

Разнообразието от цветове, които компанията предлага, помагат за привличането на все повече клиенти от целия свят. Удоволствието и Готвенето са обединени в едно и резултата е формата за пай, която с времето се е превърнала в емблематична за американските домакинства.

2005

„Флейм“ керамика / Flame ceramic

Появява се Тажинът, разработен от Жак. Той се превръща в центъра на новата керамика кръстена „Флейм“. Тя е и първата керамика, която може да се използва директно върху пламък, както и на всички модерни готварски печки.

2012

Произведено във Франция

Жан-Баптист (Jean-Baptiste), синът на Жак, поема семейната компания и наследява страстта на своя баща. Има желанието да се фокусира върху факта, че цялото производство се намира на територията на Франция, както винаги е било.

2014

Клошът за хляб / The Bread Cloche

Със своето желание да насърчи и развие домашното готвене и печене на тестени изделия, Жан-Баптист разработил Клошът за хляб, който от своя страна мигновенно се превърнал в нов емблематичен продукт. Иновативен със своята простота, клошът използва същата технология, като традиционните фурни за хляб, за невероятно вкусен, домашно приготвен хляб.

Днес

В днешно време компанията продължава, повече от всякога, да се усъвършенства и развива. С гордост използваме нашия опит в изкуството на Земята и Огъня, за да подобрим и улесним готвенето и да го направим приятно изживяване, за домакинствата по целия свят. Ние вярваме във вечните ценности на добре приготвената домашна храна, сготвена с много любов и създадена за да се споделя!

Нашите работилници

Вече шест поколения, нашите екипи предават своята страст за качествена, ръчно направена керамика в нашите работилници в Бургундия. С гордост предлагаме нашия опит с изкуството Земята и Огъня, за да създаваме нови незаменими рецепти, изпълнени с разнообразие от вкусове!

Вдъхновени от цветовете

Нашата палитра от 7 цвята е вдъхновена от нашата история, нашите желания и мечти. Голяма част от нашето вдъхновение идва от любовта ни към керамиката и майсторското овладяване на земята и огъня. Бургундия вдъхновява със своята гастрономия и хубавите си вина. Френският начин на живот - да се наслаждаваш на отделеното за готвене време, без да бързаш, за да можеш да приготвиш вкусни ястия за любимите си хора. Всички тези прекрасни и автентични изображения са окъпани във фини цветни нюанси, с които ние се гордеем.

Silex

Дълбок и същевременно луминисцентно сиво с леки нотки на зелено, този цвят предава фина елегантност и вечност. Сам по себе си, този цвят е страхотен, но също така добавя топлина към минималистични среди и помещения и балансира такива с множество различни цветови детайли.

Clay

Мек и естествен материал, глината отдава почит на избраните от нас основни суровини, идващи от самото сърце на Земята. Неразделен съюзник повече от 160 години, глината все пак остава труден за обработване материал, за който е необходим опит и ноу-хау, с които нашите майстори грънчари разполагат. Предавани от поколения на поколения занаятчии. Известна със своята топлопроводимост, глината спомага за освобождаването на повече аромати и вкусове по време на готвене, а неиния цвят напомня за естествения произход на керамичния съд.

Brick

Оранжево-червения цвят, обагрен в наситено кафяво, ни напомня за нашите корени, за началото на компания, за нашите първи пещи, построени пред 19 Век, които са били изградени изцяло от тухли. Този цвят, също така е бил цветът на стените в нашите първи работилници в Марсини, които все още съществуват, заобиколени от модерни сгради. Топъл и наситен, тухления цвят ни вдъхновява със своята безвременност и модерност.

Oak

Благороден и древен материал, дъба разкрива уникални и вдъхновяващи нюанси. Необработен и груб, заявява характер и сила. Обработен и гладък, дъбът се превръща в олицетворение на елегантност и дискретност. У дома, той е нещо, което обичаме да докосваме и съзерцаваме. В керамиката, леките вариации в цвета допринасят за заше- метяваща жизненост, като стигат от русоляво до цвят мед.

Flour

Цвета се характеризира, като топло бяло. Този деликатен нюанс на бялото се създава по време на меленето на пшеница. Брашното идва директно от природата и е незаменимо за много готварски рецепти - от сос „Бешамел“ до тартове и хлебни изделия. Неговата простота, чистота и безкрайните му възможности го правят изключителен цвят.

Burgundy

Този цвят е ослепителен, но не натрапчив, ярък, но непретенциозен. Резултат на дълги проучвания, този цвят е създаден в знак на почит към нашия Бургундски произход. Разкошен, богат, изтънчен, празничен и напомнящ ни да не бързаме, защото това са заложените ни основи в начи- на ни на живот.

Charcoal

Тъмно-сив с мистериозни отблясъци. Цветът на вдъхновението, той е оловото в молива, който щрихова върху хартията и създава първите линии на нов продукт. Наситени, но прецизни, линиите се превръщат в перфектната скица на елегантен, но технически продукт, който ще Ви гаран- тира най-добрите резултати в кухнята.

Blue Flame

Изтънчена вариация на стандартния пламък - Blue Flame /Син Пламък / представлява наситено синьо със златисти акценти. Откакто свят светува, хората готвят на бавен огън. Ниската температура и по-дългото време на приготвяне на едно ястие, допринасят за богатия му вкус. Този начин на готвене ни напомня на дългогодишния ни опит в овладяването на тънкостите на приготвянето на всяко едно ястие.